Házassági konfliktusok megelőzése és kezelése
Cseri Kálmán "A házasság válságai" c. prédikációsorozata alapján (Budapest-Pasaréti Református Egyházközség, 2001).

Az alábbiakban megpróbálom röviden összefoglalni Cseri Kálmán pasaréti református lelkipásztor "A házasság válságai" c. három prédikációjának főbb gondolatait, melyek 1980 augusztusában hangzottak el a Torockó téri templomban, és teljes terjedelmükben olvashatók a pasaréti református egyházközség által 2001-ben kiadott füzetben, valamint a refpasaret.hu webhelyen: 1., 2., 3.

1. Számolnunk kell azzal, hogy a legjobb házasságban is adódhatnak feszültségek és bajok. Ezeket nem letagadni vagy rejtegetni kell, konzerválva a betegséget, hanem mielőbb nevükön nevezni és a nagy Orvos, Jézus Krisztus kezébe tenni, hogy meggyógyítsa a házasságot. ("A nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek"; Ef 4,26-27.) Ugyanakkor nem szabad engednünk, hogy a keserűség felgyűljön a szívünkben, mert ez sok rossznak lehet forrása (Zsid 12,12-17). Ha mégis vétkezünk egymás és a házasság ellen, arra is elég Isten kegyelme: találjuk meg a megbánás és megbocsátás helyét. Aki naponta Jézus bocsánatából él, annak könnyebb szívből bocsánatot kérni és megbocsátani. A legjobb persze, ha megelőzzük a bajt, mert a feszültségek megterhelik a házasságot, és csökkentik üdeségét, rugalmasságát, mint a hegek a bőrét. Nagyon fontos a házasság "tervszerű megelőző karbantartása" (TMK) - tisztogatása, erősítése, gondozása, védelmezése -, amely nélkül egyetlen házasság sem marad teherbíró. Olyan légkört kell teremteni, amely védi a másikat, és megkönnyíti számára a hűséget.

2. Házassági feszültség ott támad, ahol két akarat egymásnak feszül, és egyik fél sem enged, vagy az egyik kénytelen engedni az erősebb/erőszakosabb félnek, de keserűség támad a szívében. Ilyenkor mindig az egész házasság, vagyis mindkét fél szenved, hisz már eggyé váltak. A megoldás az, ha mindketten ráhangolódunk Isten akaratára, egymás helyett a jó házasságot akarva. Ekkor számíthatunk igazán közös imádságaink meghallgatására (Mt 18,19; vö. Róm 15,5-6). Nem azt kell vizsgálgatnunk, hogy mit nem kaptunk meg a másiktól, ami "járna" nekünk, hanem azt, hogy mivel tartozunk neki, mivel tudnánk boldoggá tenni. Ehhez persze meg kell ismernünk a másikat, és meg kell ismertetnünk magunkat vele. A házasságban a személyiség a teljes felületén érintkezik, ezért minden kérdésről őszintén beszélnünk kell. Az egymásért való áldozathozatal jó esetben kölcsönös, de Istennel szembeni tartozásunk miatt egyoldalúan is működnie kell, s Jézus erejével működik is. A válság viszont csak közösen oldható meg (egymással és az Úrral), mint ahogy az áldásokat sem kérhetjük el Tőle egymás háta mögött.

3. Bár Istent sokszor megcsaltuk, hűtlenül elhagytuk, ő kész megbocsátani paráznaságunkat és visszafogadni minket. "Kigyógyítom őket hűtlenségökből; szeretem őket ingyen kegyelemből, mert elfordult tőlök az én haragom" (Hós 14,5; Károli). Krisztus golgotai halála miatt lehetséges mindez, s élhetünk együtt naponta az ő kegyelméből. Lásd még A csodálatos, boldog házasság, szex, szerelem, párkapcsolat titka a Biblia szerint c. írást.

Hargitai Róbert (www.hivo.hu), 2012.02-2015.06.
Változtatás nélkül szabadon másolható a fenti forrásmegjelöléssel (letöltése ingyenes).

További információk (kezdőlap)